fb-logo.png

Maso Angus

Aberdeen-Angus je masné plemeno skotu pocházející původně ze severovýchodního Skotska, kde bylo vyšlechtěno již v 18. století. Toto plemeno patří mezi geneticky bezrohé, plášťově černé. V posledních letech se stává velmi populární červená barva - red Angus.

Hlavními přednostmi plemene je snadné telení, vynikající mateřské schopnosti, výborná plodnost, výborná pastevní schopnost, dlouhověkost, odolnosti proti povětrnostním podmínkám. Zcela bezkonkurenční je kvalita masa, pro kterou je plemeno Angus v celém světě uznávané a žádané. Dospělé krávy měří v kohoutku okolo 135 cm při hmotnosti 650–700 kg. Plemeno je velmi rané, matky se poprvé telí ve dvou letech. Telata jsou životaschopná, se svou matkou jsou svázána silným poutem, vynikají pevným zdravím a rychlým růstem. Na konci pastvy mají běžně hmotnost 300 kg. Vysoké denní přírůstky umožňují dosažení porážkové hmotnosti v 16-17 měsících věku.

cow

Do Čech bylo toto plemeno poprvé dovezeno v roce 1991, převážně z Kanady, ale i ze SRN, Dánska a Rakouska. V roce 1993 byla založena Asociace chovatelů plemene Angus v České Republice. Ve stejném roce byl založen i přírodní chov na pastvinách převážně černých angusů, společnost Šumavský Angus s.r.o. Chov začal dovozem 10 kusů březích krav z Kanady. Dnes má společnost kolem 450 kusů a obhospodařuje kolem 350ha luk.

 

Hovězí maso: Farma Šumavský Angus, Soběsuky 9

V dnešní době se čím dál více spotřebitelů zajímá o chuť, strukturu a kvalitu všech součástí, příloh a přísad jejich jídel a tak se přírodní chov stává populárním. Skot žije celý svůj život na pastvinách a živí se pouze trávou a v zimě senem. Jeho maso je tak libovější a zdravější. 

V přírodním chovu je zamezeno všem negativním vlivům na kvalitu masa. Skot v přírodním chovu není krmen žádnými antibiotiky pro zamezení chorob, ani hormony na urychlení růstu, ani nejsou stresované uzavřeným prostorem. To vše se negativně projevuje v kvalitě masa. Například vystavení stresu po dobu 10 hod, způsobuje hromadění glykogenu ve svalech a tvorbu vysokého ph – mléčné kyseliny, maso je pak tmavé, tuhé a není šťavnaté.

spacer-home.png